Wybór warzyw do ogródka

Wybierając warzywa do ogródka zdecydujemy się na te, których używamy najczęściej i te, z których przygotowujemy zaprawy i przetwory. Marchew, pietruszka, cebula, buraczki, pomidory, ogórki, koperek, kapusta, sałata, fasola… Możliwości jest wiele.

Warzywa rosnące szybko można wysiewać między tymi, które dojrzewają później – nie zaszkodzą sobie – a dodatkowo wysiewać je sukcesywnie np. co dwa tygodnie. Dzięki temu gdy będą dojrzewać możemy cieszyć się świeżymi warzywami przez dłuższy czas.

Planując wysiew lub sadzenie roślin można zdecydowanie się na zrobienie tego po zebraniu nowalijek, po których grządki zajmą pomidory czy ogórki.

Istotne będzie także sianie określonych warzyw w otoczeniu innych – selera obok porów, kopru przy ogórkach, oraz dobieranie takich, które odstraszają szkodniki – jak aksamitka czy czosnek. Niektórych roślin nie należy sadzić obok siebie – sałaty i pietruszki, pomidorów i ogórków. W Internecie z łatwością można znaleźć szczegółowe poradniki dotyczące właściwego układu roślin, które pomogą nam w szczegółowym zaplanowaniu własnego ogródka.

warzywa w ogródku

Dodaj komentarz

Close Menu