Zioła w doniczkach cz. 3

Pielęgnacja ziół. W okresie wegetacji należy je regularnie przycinać. Ograniczy to wzrost ku górze i pobudzi rozrost bocznych pędów, dzięki czemu dół rośliny nie będzie ogołocony. Obcinać lub zrywać zioła należy przed południem, gdy ich suszone liściearomat jest najbardziej intensywny. Szczególnie wartościowe listki zbiera się tuż przed okresem kwitnienia – to najlepsza pora na suszenie i mrożenie ziół. Jeśli dolna część rośliny zdrewniała, to oznacza, że zaczęła się starzeć i pora na jej wymianę.

Podlewanie. Zioła należy podlewać z umiarem, pilnując, aby podłoże nigdy całkowicie nie wyschło. Podlewanie można ograniczać w chłodne, deszczowe dni, a zwiększyć do dwóch razy dziennie (rano i wieczorem) w czasie upałów, kiedy to dobrze jest również zraszać ich listki. Nadmiar wilgoci zaszkodzi roślinom, ponieważ ich korzenie zaczną gnić i zioła obumrą.

Nawożenie. Dotyczy roślin wieloletnich, ponieważ pozostałe nie potrzebują nawożenia. Co półtora miesiąca można stosować nawóz bogaty w fosfor w ilości o połowę mniejszej niż podawana przez producenta.

Czyszczenie. Uszkodzone i zżółknięte liście należy regularnie usuwać. Służy to nie tylko względom estetycznym, ale chroni również resztę rośliny przed chorobami i szkodnikami, które mogłyby jej zaszkodzić. Poważnie chore rośliny należy usunąć, aby nie szkodziły pozostałym.

zioła zimąPo sezonie. Rośliny jednoroczne zwykle się wyrzuca razem z podłożem. Rośliny wieloletnie, jeśli to możliwe, powinny zimować w chłodnych pomieszczeniach (ale z dodatnią temperaturą). Należy je umiarkowanie podlewać co kilka dni lub co tydzień, a ponownie na zewnątrz wystawić po okresie przymrozków. Jeśli rośliny zimują na balkonie, należy owinąć ich doniczki styropianem, dół rośliny obsypać warstwą kory, a całość szczelnie osłonić agrowłókniną.

Dodaj komentarz

Close Menu